Facebook

Bludné prúdy

Premiéra:3. september 2016
Dĺžka: minút
Žáner:Výstava, Vernisáž

Výstava prác maliarskeho sympózia

Dom kultúry – Mestské múzeum v Seredi, Občianske združenie Vodný Hrad, Mesto Sereď a autori umeleckých diel Vás srdečne pozývajú na výstavu prác maliarskeho sympózia BLUDNÉ PRÚDY. Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Zámerom projektu sympózia je pokračovanie v umelecko-historickej tradícii v meste Sereď k podpore umeleckej tvorby profesionálnych umelcov, možnosti rozvoja všetkých foriem umenia, prezentácie tvorby a rozvoja umenia v regióne pre budúce generácie Slovenska. Projekt nadväzuje na výtvarné sympóziá v rokoch 2012, 2013, 2014 a má charakter celoslovenského významu.

Témou vystavených prác je mesto Sereď a jeho okolie – analýza histórie mesta, ktoré prešlo mnohými zmenami, v minulosti s početným židovským obyvateľstvom, v rokoch

2. svetovej vojny sa tu nachádzal zberný deportačný tábor, stará architektúra v paralele výstavby v meste, výstavby fabrík, drogová problematika. Témou je i krásna príroda, ktorá sa nachádza v okolí mesta a rieky Váh. Autori sa pokúšajú o zachytenie jedinečnej prírody, no zároveň sa snažia upozorniť na deštrukciu spôsobenú ľudskými aktivitami.

Vernisáž výstavy sa uskutoční 3. septembra 2016 o 17.00 hod., svoje práce tu prezentujú profesionálni umelci: Alžbeta Malovcová, Kristína Minčíková, Marta Matejková, Veronika Šmigrovská, Peter Olejár a Štefan Orth, kurátorom výstavy je akademický maliar Karol Felix, ako hudobný hosť vystúpi speváčka Jana Andevská.

Mestské múzeum v Seredi v spolupráci s Občianskym združením Vodný Hrad pripravilo pre umelcov i verejnosť sprievodný program: v sobotu 3. septembra 2016 sa uskutoční o 9.30 hod. prednáška reštaurátora Františka Šmigrovského „Kaštieľ a kultúrne pamiatky v Seredi“ a o 10.30 hod. prednáška pamiatkara a pedagóga Ivana Gojdiča „Výsledky umelecko-historického výskumu južného krídla kaštieľa v Seredi, o 15.30 hod. vystúpi s hudobným recitálom speváčka a skladateľky Jana Andevska.

Miesto výstavy: Bastión kaštieľa v Seredi

Vernisáž výstavy dňa 3. septembra 2016 o 17.00 hod.

Výstava bude sprístupnená v bastióne kaštieľa 3. 9. 2016 do 21.00 hod.,

v sobotu 10. 9. 2016, 17. 9. 2016 a 24. 9. 2016 od 14.00 do 16.00 hod.

Fotogaléria