Facebook

Umenie z Kovačice

Dĺžka: minút
Žáner:Výstava, Vernisáž

Umenie z Kovačice – Padina, Juraj Lavroš, Vladimír Galas

Pozývame Vás na otvorenie výstavy obrazov insitných maliarov Umenie z Kovačice – Padina, Juraj Lavroš, Vladimír Galas, ktoré sa uskutoční 10. 2. 2017 o 17.00 hod. v Mestskom múzeu v Seredi, na Ul. M. R. Štefánika 8 v Seredi.

Mestské múzeum v Seredi pripravilo túto výstavu v spolupráci s Domom Matice slovenskej v Galante. Insitní maliari - zo slovenských dediniek vo Vojvodine, v Srbsku sú trvale zapísaní do kultúrneho dedičstva Európy. Ich olejomaľby sú oveľa známejšie

v Európe a vo svete, ako na Slovensku. Táto výstava sa snaží priblížiť návštevníkom tvorbu generácie insitných maliarov z tejto oblasti, ktorí formou pestrej, dúhovej palety farieb rozprávajú o poetike, šťastí a oslave života na slovenskom vidieku v srbskej Vojvodine.

Vladimír Galas sa narodil v roku 1984 v Belehrade, od svojho detstva žije v Padine. Pracuje ako stavbár. S manželkou Ljiljanou má syna Benjamína. Aj keď sa insitnej maľbe naplno venuje len od roku 2001, jeho obrazy sú v Austrálii, Česku, Nemecku, na Slovensku ale aj v USA. Jeho obľúbené maliarske motívy sú kone, krajinky, ľudia, ktorí robia dedinské práce. Samostatnú výstavu mal v roku 2009, spolu s Jurajom Lavrošom v Bratislave. Vystavoval aj v rámci kolektívnych výstav.

Juraj LAVROŠ sa narodil 27. júna 1963 v Padine. Je členom Galérie insitného umenia v Kovačici. Maliarstvu sa venuje 30 rokov, má výraznú umeleckú zručnosť a zmysel pre farebné kompozície. Farby na obrazoch Juraja Lavroša sú pestré a najčastejšie maľuje ťažkú prácu poľnohospodárov, robotníkov a rybárov... Husi sú hlboko vryté v jeho pamäti z detstva a stali sa symbolom jeho maliarstva. Juraj Lavroš kolektívne vystavoval viac než 100 krát a má za sebou viac ako 20 samostatných výstav. Za svoju tvorbu získal viacero ocenení (2013, Zlatá plaketa pre výtvarné umenie v Plandišti, 2013, Prvé miesto v kategórie umenia v Lapove, 2016, Zlatý medailón pre kultúru obce Kovačica).

Výstava v Mestskom múzeu v Seredi potrvá od 10. 2. 2017 do 15. 3. 2017.

Tešíme sa na stretnutie s Vami!

Fotogaléria