Facebook

Noc múzeií a galérií 2018

Premiéra:16. máj 2015
Dĺžka:660 minút
Žáner:Výstava
 

Noc múzeí a galérií je celoeurópske podujatie realizované pod patronátom Rady Európy s cieľom v čo najväčšej miere prezentovať kultúrne dedičstvo. Pod týmto patronátom, spolu so Slovenským národným múzeom, Zväzom múzeí a galérií, múzeami a galériami na Slovensku a kultúrnymi partnermi sa do tohto projektu zapojilo i Mestské múzeum – Fándlyho fara v Seredi.

Mestské múzeum – Fándlyho fara v Seredi Vás srdečne pozýva v sobotu 19. mája 2018 od 10.00 hodiny do 21.00 hodiny na podujatie „Noc múzeí a galérií“.

Už od 10.00 hodiny je pripravený bohatý program v duchu stredoveku i novoveku. V Múzejnej záhrade bude od rána prezentovaný dobový tábor Slovanov so šermiarskym vystúpením o 14.00 hodine v podaní dobového spolku Satyros. Verejnosť sa oboznámi so životom slovanského rodového zoskupenia na prelome 8. a 9. storočia n. l. a prezentovaný bude lovecký tábor rodového vladyku, cestujúceho so svojou najbližšou rodinou a služobníctvom. Každodenný život Slovanov bude prezentovaný aj ukážkami stolovania, spôsobmi prípravy jedál s výkladom o jedálničku v období ranného stredoveku. Pre návštevníkov sa ponúkne možnosť ochutnávky pripravovaných pokrmov. Okrem toho sa dozvedia o odievaní, spôsobe boja, o tábore sokoliarov a pripravené majú zábavné súťaže a hry, nielen pre najmenších.

Do novoveku sa návštevníci môžu preniesť už o 16.00 hodine, keď sa uskutoční v priestoroch mestského múzea prednáška vedeckých pracovníčok Historického ústavu v Bratislave Tünde Lengyelovej a Diany Duchoňovej pod názvom „Hradné kuchyne a šľachtické stravovanie v ranom novoveku“.

Počas tohto dňa až do 21.00 hodiny sú pre návštevníkov múzea umožnené prehliadky expozícií a výstav s odborným výkladom a voľný vstup na celý program.

Fotogaléria