Facebook

Z reštaurátorského ateliéru Ivana Galamboša

Premiéra:6. máj 2016
Dĺžka: minút
 

Z REŠTAURÁTORSKÉHO ATELIÉRU IVANA GALAMBOŠA

je názov výstavy v Mestskom múzeu v Seredi, ktorá bude otvorená v piatok 6. mája 2016 o 17.00 hodine. Výstavná prezentácia zachytáva prácu a dielo významného slovenského reštaurátora Ivana Galamboša, ktorý reštauruje vzácne historické knihy, listiny, rukopisy, či umelecké diela na papieri a pergamene. Dlhé roky pôsobil ako vysokoškolský pedagóg na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. V súčasnosti je hlavným reštaurátorom v Slovenskom národnom archíve v Bratislave. Počas výstavy sa uskutočnia autorské prednášky pre študentov stredných škôl (24. - 25. mája 2016) a verejnosť (21. mája 2016 o 10.00 hod.). Výstava bude sprístupnená od 7. mája do 11. júna 2016.

Ivan Galamboš sa narodil 26. 1. 1940 v Holíči. Študoval na Štátnej priemyselnej škole grafickej v Prahe, odbor konzervovanie a reštaurovanie písomných a knižných pamiatok, na Filozofickej fakulte UK v Bratislave odbor archívnictvo a na Akademie der bildenden Künste Wien (Akadémia výtvarných umení vo Viedni) u profesora Otta Wächtera špecializáciu reštaurovania papiera a grafiky. Pedagogicky v posledných rokoch pôsobí ako hosťujúci docent na VŠVU v Bratislave. Dlhoročne sa venuje reštaurovaniu a tvorbe faksimílií, vzácnych historických listinných dokumentov pre rôzne svetové expozície a domáce múzeá a umeleckých diel pre galérie a múzeá. Za celoživotný prínos v odbore reštaurátorstvo historických dokumentov a umeleckých diel mu prezident Slovenskej republiky udelil v r. 2011 Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.

Aj touto výstavou Z reštaurátorského ateliéru Ivana Galamboša chcú organizátori Mestské múzeum v Seredi a Slovenský národný archív v Bratislave priblížiť prácu významného reštaurátora Ivana Galamboša a poukázať na význam reštaurovania - predĺženia života originálu a záchrany dokumentov a kníh, ktoré sú aj záchranou pamäti ľudstva. Na výstave je možné uvidieť kópie reštaurovaných listín - faksimílie, listiny z 13. storočia, najstaršiu uhorskú kroniku, kópiu Zoborskej listiny z r. 1111, najstaršiu uhorskú kroniku, knihu hostí prezidenta Slovenskej republiky a ďalšie.

Výstava potrvá od 7.5.2016 do 11.6.2016.

Prednáška Ivana Galamboša sa uskutoční počas Medzinárodného dňa múzeí v sobotu 21.mája 2016 od 10.00h do 12.00 h

Fotogaléria